Námestie v Spišskej Sobote skrášlia sochárske diela

20.09.2005 Poprad

Poprad 20. septembra (TASR) - Námestie v Spišskej Sobote obohatia v závere septembra diela vytvorené trojicou umelcov zo Slovenska a Poľska v rámci Medzináro...
Poprad 20. septembra (TASR) - Námestie v Spišskej Sobote obohatia v závere septembra diela vytvorené trojicou umelcov zo Slovenska a Poľska v rámci Medzinárodného sochárskeho sympózia Jána Brokoffa. Podujatie pripravili Tatranská galéria v Poprade spoločne s vedením mesta a odštartovali v pondelok v priestoroch Elektrárne. Slávnostná vernisáž osadených sôch bude 30. septembra o 16. hodine v Spišskej Sobote.

Účastníkmi sú Ľubomír Purdeš a Rastislav Biarinec zo Slovenska a Lidia Rosiñ ska z Poľska. Riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková pripomenula, že Brokoff je rodákom zo Spišskej Soboty, v súčasnosti jednej z mestských časti Popradu. Patril k najvýznamnejším sochárom obdobia baroka na území vtedajšieho Rakúsko-Uhorska. Tradícia sochárskej tvorby na Spiši pretrváva niekoľko storočí, v posledných rokoch aj formou sympoziálnych stretnutí vo Vyšných Ružbachoch (od roku 1964) či v Novom Smokovci (od roku 2001). Nové sympózium v Poprade venujú Jánovi Brokoffovi. Účastníkmi sú skúsení sochári strednej generácie, s ktorými Tatranská galéria spolupracuje už dlhší čas.
\"Zo susedného Poľska sme v rámci družobnej spolupráce miest Poprad a Zakopané prizvali sochárku zo Zakopaného. Vytvorené diela skrášlia Námestie v Spišskej Sobote, neďaleko pamätnej tabule venovanej Jánovi Brokoffovi, \" uviedla Ondrušeková. Doplnila, že súčasťou sú odborné prednášky, dokumentárne filmy o živote a diele rodiny Brokoffovcov. V Oblastnom archíve v Spišskej Sobote aj malá expozícia o Jánovi Brokoffovi, ktorý sa narodil 23. júna 1652. Vytvoril niekoľko typických barokových diel, z ktorých najznámejšou je socha Jana Nepomuckého na Karlovom moste v Prahe.
 

Vyberte región

mark